L’art de conservar en flascons per a l’autosuficiència i la resiliència personal by Esbioesfera

Si ens llencem a fer un rànquing de les habilitats importants per a l’autosuficiència i la resiliència personal, l’art de la conservació estaria en les primeres posicions. Ja en els inicis de l’agricultura, l’home va haver de preocupar-se per desenvolupar sistemes amb els quals preservar les seves collites per a garantir la seva supervivència. Per aquest motiu, ja els primers assentaments s’envoltaven de cultius de cereals, ja que el gra conté un baix contingut en aigua i, per tant, es preserven millor.

Però tot això ha canviat amb la societat “moderna”. Els coneixements han estat transferits a les grans indústries i la saviesa sobre les conserves ha quedat com una cosa nostàlgica patrimoni de les àvies. Ara ho podem comprar tot en flascons bonics i assegurances i acceptem de manera tàcita que aquestes capacitats ja no són necessàries. De nou perdem un element essencial en la nostra vida: el control sobre la nostra alimentació.

La conservació d’aliments és una habilitat important per a millorar l’autosuficiència personal i reduir les despeses en aliments. Especialment en el cas d’aliments vegetals, la conservació en flascons és un mètode efectiu i que està a l’abast de tots nosaltres.

Si ens centrem en els aliments frescos, aquests solen tenir una vida útil curta, i en molts casos acaben malgastant-se. A Esbioesfera sabem que la majoria de les persones que realitzen les nostres formacions ho fan principalment per dos motius: Perquè senten la necessitat de conservar els excedents d’aliments i perquè desitgen augmentar la seva confiança sobre el procés per a evitar intoxicacions.

El gran avantatge de la conservació en flascons és que ens permet prolongar la vida útil dels aliments, cosa que significa que poden emmagatzemar-se per més temps i tenir-los disponibles sempre. A més, pots controlar els ingredients i assegurar-nos que no continguin conservants i altres químics nocius per a la nostra salut.

Hi ha diferents tècniques de conservació d’aliments en flascons com les concentracions fortes, la congelació, l’assecat, el fumat, l’àcid o la fermentació. A més, podem afegir tècniques de preservació com l’esterilització i la pasteurització. Cada tècnica té els seus propis avantatges i desavantatges, i és important conèixer-les per a triar la més adequada per a cada tipus d’aliment.

Les concentracions fortes com el sucre o la sal garanteixen, gràcies a l’elevada pressió osmòtica, que no poden desenvolupar-se bacteris o fongs nocius. La congelació, l’assecat i el fumat es basen a restar capacitats als microorganismes a reproduir-se, un mitjançant el fred intens, l’altre per l’eliminació de l’aigua essencial que necessita qualsevol ésser viu i el tercer afegint compostos tòxics i antibacterians (àcid acètic i *ciclohexenoacético, aldehids i èsters) que es produeixen quan el fum entra en contacte amb els aliments. La conservació amb àcid és també molt emprada gràcies a la impossibilitat de viure (o molt difícil supervivència i reproducció) dels microorganismes amb pH per sota de 4. La fermentació, en canvi, utilitza bacteris i fongs per a convertir els sucres presents en aliments en àcid làctic o alcohol. Aquesta tècnica és adequada per a aliments amb un alt contingut de sucres, com les fruites, i ajuda a preservar el seu sabor i nutrients, així com a produir nous sabors i nutrients a través de la fermentació. A més, la fermentació és una tècnica molt antiga i àmpliament utilitzada en moltes cultures, com la producció de *kimchi a Corea, *sauerkraut a Alemanya i *pickles als Estats Units.

Finalment, l’esterilització és una tècnica de conservació d’aliments en flascons que consisteix a sotmetre els aliments a altes temperatures durant un període prolongat per a destruir tots els bacteris i fongs presents. A més, en realitzar l’esterilització en flascons hermètics, s’evita el contacte amb l’aire i l’entrada de nous bacteris, prolongant la vida útil dels aliments.

I bé? És important l’art de la conservació dels aliments per a la nostra resiliència personal? Si ens anem a la definició, aquesta ens diu que es tracta de la capacitat d’una persona d’adaptar-se i recuperar-se de situacions difícils o adverses, mantenint el seu equilibri emocional i el seu benestar psicològic i que es compon de diverses habilitats i recursos interns, com la capacitat d’enfrontar i processar les emocions negatives, la capacitat de veure el costat positiu de les situacions, la resiliència emocional i el bon maneig de l’estrès. En enfrontar-nos al procés i els riscos que implica la conservació dels aliments, entrenem aquesta capacitat d’assumir la incertesa i augmentem la nostra autoestima en aconseguir l’objectiu. I és que, quan som capaços de generar una transformació en el nostre entorn més essencial (transformar els aliments en un recurs perdurable), ens sentim satisfets i això té com a conseqüència que la nostra resiliència augmenti.

Com diu Alice *Waters: “Conservar els aliments és una habilitat essencial per a qualsevol persona que vulgui ser autosuficient i tenir un control sobre el seu subministrament d’aliments. La conservació dels aliments és un art i una ciència que requereix habilitats, tècniques i coneixement”.