Massa mare, mare Terra

8 ag., 2023

L’apassionant món del pa i de la de massa mare ens reporta a l’antiga pràctica artesanal dels nostres avantpassats on fer pa no era pas una distracció sinó un bé per sobreviure. Ara es parla de farines ecològiques, de productors propers i de farines procedents de blats antics, però no fa pas massa anys, ens remuntem a mitjan segle passat, en molts pobles d’arreu d’Espanya, els pobles es produïen la seva pròpia farina, la duien al molí més proper i un cop per setmana es preparaven les masses a la pastera i l’unic forn del poble coïa tots els pans del poble. D’això se’n diu autosuficiència comunitària.

Ara explorem aquesta pràctica des dels sentits amb l’aroma i el sabor únics, i l’experiència de fer-te el pa que tu vols, com tu vols, i controlant els ingredients que t’alimentaran a tu i a la teva família. Així s’estableix un pont entre l’autosuficiència, la preservació del medi natural i el manteniment d’un teixit productiu agroecològic de proximitat.

Descobrint l’Essència de la Massa Mare:
El procés de fer pa de massa mare és un veritable art que ens connecta amb les arrels més profundes de la cuina. A diferència dels llevats comercials, la massa mare és una comunitat viva de bacteris i llevats naturals que fermenten la barreja de farina i aigua. Aquest procés de fermentació lenta no només millora el sabor i la textura del pa, sinó que també n’augmenta el valor nutricional i la digestibilitat. La massa mare: una tradició i saviesa de generacions passades.

La cerca d’Ingredients Sostenibles:
El compromís amb ingredients ecològics i de proximitat és una extensió natural de la filosofia del pa de massa mare. Utilitzar ingredients cultivats de manera respectuosa amb el medi ambient, lliures de pesticides i químics, no només garanteix un producte final més saludable, sinó que també dona suport als agricultors locals i redueix la petjada ambiental. En optar per ingredients que respecten la terra i la seva biodiversitat, estem fent un pas cap a la preservació del nostre entorn i la promoció de pràctiques agrícoles responsables i sostenibles.

L’enllaç amb l’Autosuficiència:
Fer pa de massa mare és una experiència que ens empodera. Requereix paciència, pràctica i coneixement, però els resultats són gratificants. A mesura que dominem la tècnica, guanyem la capacitat de produir el nostre propi pa amb ingredients que decidim nosaltres i fent-nos la nostra massa mare que anirem alimentant amb els anys. Aquesta autosuficiència culinària ens connecta amb l’essència del menjar i ens ofereix independència en la nostra alimentació diària.

I quina relació hi ha amb la Resiliència Personal i Comunitària:
En un món on la vida moderna sovint ens desconnecta de la terra i dels processos naturals, el pa i la massa mare ens recorda la importància de la resiliència personal. Superar desafiaments, com ara controlar la fermentació o adaptar-se a les variacions de temperatura i humitat, ens enforteix i ens ensenya a abraçar la imperfecció com a part del procés creatiu. A més, podem compartir la nostra saviesa amb la resta de la família i amics ensenyant-los com fer-ho i compartir moments junts i dur en un sopar un pa que enriquirà la taula creant enllaços que fomenten la resiliència comunitària.

Un Futur Sostenible:
El pa fet amb massa mare i l’elecció dels ingredients responsables amb el planeta són elements interconnectats que apunten cap a un futur més sostenible. En adoptar aquest enfocament a la nostra alimentació, estem contribuint a la reducció de desaprofitaments alimentaris, el suport a sistemes agrícoles responsables i la creació d’una cadena alimentària més transparent i justa.

Per acabar, l’art de fer pa de massa mare i la preferència per ingredients, tècniques de fermentació i compra d’ingredients ecològics i de proximitat encarnen valors d’autosuficiència, resiliència personal i sostenibilitat. En unir aquests conceptes, creem una experiència culinària profundament satisfactòria que ens connecta amb la tradició, la terra i un futur més conscient.

Benvinguts a un viatge on cada llesca de pa és una expressió d’amor per la natura i el benestar de tothom: CURS D’ELABORACIÓ DE PA ARTESANAL