Resiliència personal i Autosuficiència

7 març, 2023

La resiliència és un terme que s’ha popularitzat molt en els últims anys i que s’ha estès a diversos àmbits com poden ser la resiliència urbana, la física o fins i tot l’empresarial. La resiliència ve a definir la capacitat de qualsevol individu o organització a afrontar successos que posen en escac les seves funcions essencials, la seva identitat o la seva estructura i és especialment important en temps d’incertesa i canvi. Una incertesa que ja, ara com ara, va creixent. I és que no hi ha cap dubte que els pròxims anys poden ser els que facin un tomb a la nostra societat tal com la coneixem actualment. En aquests moments, és fàcil caure en la desesperació i la por, però si som resilients, podrem enfrontar aquests desafiaments amb valentia i determinació. La resiliència ens permet veure més enllà dels problemes actuals i trobar solucions creatives. A més, ens ajuda a mantenir una perspectiva positiva i a aprendre de les experiències difícils.

D’altra banda, l’autosuficiència és essencial per a la nostra independència i benestar emocional. Quan som autosuficients, no depenem dels altres per a les nostres necessitats bàsiques i no ens sentim aclaparats per les demandes dels altres. A més, en ser autosuficients, ens sentim més segurs de nosaltres mateixos i podem prendre decisions informades i confiades. No obstant això, és important tenir en compte que la resiliència i l’autosuficiència són habilitats que es poden aprendre i desenvolupar amb el temps. Aquí hi ha alguns passos que pots seguir per a millorar les teves habilitats de resiliència i autosuficiència:

1. Aprèn a gestionar les teves emocions: La resiliència i l’autosuficiència comencen amb la capacitat per gestionar les teves emocions. Aprèn a reconèixe-les i a expressar-les de manera saludable.

2. Enforteix la teva autoestima: La resiliència i l’autosuficiència estan estretament relacionades amb l’autoestima. Treballa a enfortir la teva autoestima i a construir una imatge positiva de tu mateix.

3. Desenvolupa les teves habilitats: Aprèn habilitats noves i desenvolupa les que ja tens. Això t’ajudarà a sentir-te més capaç i confiat per a enfrontar els desafiaments de la vida.

4. Crea una xarxa de suport: La resiliència i l’autosuficiència són habilitats que es poden aprendre i desenvolupar amb el temps. No obstant això, és important tenir una xarxa de suport per a ajudar-te a superar els moments de dificultat. Envolta’t de persones positives i de confiança que et donin suport i t’animin.

5. Practica la gratitud: La gratitud és una eina poderosa per a millorar la teva resiliència i la teva autosuficiència. Practica la gratitud diàriament, escrivint un diari d’agraïment o simplement prenent un moment per a reflexionar sobre les coses per les quals estàs agraït. Això t’ajudarà a mantenir una perspectiva positiva i a enfocar-te en les coses bones de la vida.

6. Accepta la incertesa: La incertesa és una part natural de la vida, i sovint és la causa de la nostra ansietat i estrès. Accepta que la incertesa és una part normal de la vida i aprèn a viure amb ella en lloc de lluitar contra ella.

7. Aprèn a dir “no”: Aprendre a dir “no” és essencial per a la resiliència i l’autosuficiència. A vegades, ens sentim obligats a fer coses que no volem fer, la qual cosa ens deixa amb una sensació de ressentiment i estrès. Aprèn a dir “no” de manera respectuosa i a prioritzar les teves necessitats i desitjos.

8. Practica la meditació i la relaxació: La meditació i la relaxació són excel·lents eines per a millorar la teva resiliència i la teva autosuficiència. Aquestes tècniques t’ajudaran a reduir l’estrès i l’ansietat, a millorar la teva concentració i a augmentar la teva autoestima.

Aquests 8 preceptes són, com passa moltes vegades, fàcils d’escriure però difícils de portar-los a la pràctica perquè tenen molt a veure en la nostra definició com a persones, s’immisceixen en el nostre interior i sempre, de forma natural, aflora una resistència al canvi. Tanmateix, hi ha aquella altra “veu” que ens diu que la pràctica d’aquestes actituds ens generarà un bé en la nostra persona i, alhora, en aquells que conviuen amb nosaltres. Cal pensar que la resiliència personal i l’autosuficiència són habilitats fonamentals que hem de desenvolupar per a poder enfrontar els desafiaments de la vida de manera efectiva, plena i satisfactòria i que aquests són processos continus i que requereixen temps i esforç, però valen la pena.

A Esbioesfera proposem un conjunt de formacions en autosuficiència per a augmentar el grau de resiliència personal i el realitzem des d’un punt de vista molt pràctic i efectiu. Els nostres 12 anys d’experiència ens han permès implementar un disseny adaptat als temps actuals i amb l’objectiu de facilitar el camí cap a l’autoaprenentatge.