Restaurant

Al restaurant d'Esbioesfera trobaràs una cosa única a Catalunya

GAUDIR D'UNA AMANIDA DE VÀRIES VARIETATS DE TOMÀQUETS DEL NOSTRE HORT

AQUEST 2018 HEM PLANTAT 40 VARIETATS DE TOMÀQUETS

 

Com ho podem aconseguir?

Per què ens cultivem els nostres tomàquets de varietats recuperades i molt peculiars allí mateix, a l'hort del restaurant. I estaràn disponibles en amanides per compartir (o no) al centre de la taula a partir del Juliol i Agost. 

 

 
 Al 2016 varem sembrar 24 varietats:

- Pometa: El tomàquet autòcton del Vallès, hem plantat 2 subespècies: Lluís Vila i de la Garriga. De mida mitjana, és un tomàquet gustós i versàtil, que tant podem utilitzar-lo per amanir, fer gaspatxo, al forn... 

-Cor de Bou: Rep el nom per la seva forma i color rosat. És ple, gens àcid, amb poques llavors, ideal per fer salses, al forn, cru... La tomaquera es caracteritza per la seva extrema debilitat, que acaba donant un munt de tomàquets.

- Perla: Un tomàquet del tipus cirera però més gran, productiu, de pell rosa fina, molt agradable

- Trumfera: Una varietat en recuperació Slow Food, de color vermell brillant, de mida petita, dolços i molt saborosos. El nom li ve per la seva fulla, que sembla de patata.

- Pinya: Tomàquet espectacular, de colors ataronjats a groguencs, de bona mida, que quan el talles sembla una pinya i el gust pot recordar a aquesta fruita. De cultiu difícil, és poc productiva i sensible a moltes malalties

- Negre: De pell fosca, té un gust excel·lent, saborós, un xic àcid, de pell fina, un dels millor tomàquets. Poc productiu i també sensible a moltes malalties.

- Rosa d'Albesa: Ple, gran, rosat, molt carnós, amb unes costelles ben marcades, és una altra varietat recuperada d'Slow Food, que val molt la pena tastar.

- Milagros: Rep el nom per la dona que ens va donar les llavors. Es tracta d'un miracle de tomàquet, amb un pes de 800 gr a 1 kg, gros com ell sol, es bo de gust ideal per fer salses.

- Albercoc: Tomàquet taronja com un albercoc, te la pell fina i resulta molt interessant per combinar-lo amb altres tomàquets. Un xic farinós, ideal per aquells que no li agrades els gustos àcids.

- Pell d'albercoc: Una raresa en si mateix, és groc, rodó i petit i te la pell de vellut com un albercoc. I és bo!!

- Zebra: Un dels millors tomàquets de l'hort, de color verd, té la peculiaritat de tenir franges fosques verticals a la pell. És àcid i dolç alhora, una veritable explosió de sabor.

- Verd de marge: Tomàquet peculiar, de color verd intens quan ja està madur, que es plantava en els límits de les plantacions de tomàquets per simular que el tomàquets no estaven madurs. Un tomàquet excel·lent.

- Rosa d'Albesa vermell: la natura ens va donar aquest creuament, un Rosa d'Albesa però Vermell. Amb el mateix gust, mida però de color vermell.

- Ligúria: El cor de bou del Nord l'Itàlia, és un tomàquet exelent, productiu, de costelles ben marcades, a diferència del cor de bou. 

- Cirera Negra: Una varietat tipus cirera petit, de color fosc, brillant, àcid, un dels millors tomàquets de l'hort. 

- Bec d'ocell: És nou d'aquest any, procedent de les refardes, no sabem el resultat, però promet ser un bon tomàquet.

- Rosa Ple del Pep: Només hem pogut salvar una llavor, doncs l'any passat es van posar molt malaltes i es van perdre. És un tomàquet gegant però força buit (al contrari del seu nom), amb àmplies costelles, i ens ve del Pep Salsetes. Gràcies Pep!

- Oquendo: Els el va portar un amic del país basc. És un tomàquet ben rodó, de bon tamany, gust excel·lent i productiu. 

- Marmande: Un tomàquet francès, bo, productiu, excelent per fer gaspatxos, acompanyar amanides o fer salses. És el més corrent de tots els de l'hort.

- Azteca (perple caravas): Un tomàquet de varietat antiga, fosc, mitjà i amb costelles molt marcades, te un gust excel·lent, similar al Cirera Negra però de carn més compacta.

- Bombeta Groc: Un tomàquet cirera en forma de bombeta i de color groc "chillón", és ben decoratiu, bo i cruixent.

- Orange Queen: Novetat d'aquest any, de la marca Vilmorin (la més antiga d'Europa), encara no tenim l'experiència per parlar d'ell. Veurem que tal.

- BIskyt: Un tomàquets cirera en forma de pera, sorprén el seu bon sabor i la productivitat de la planta. Llavors d'en Marc i la Gisela (permacultors)

 

Imatges de l'estiu de 2015:

 

                         

 

Escola d'Autosuficiència & Ecorestaurant - Carrer Lluis llibre 29, de Cardedeu, Catalunya - tel: 627333829
Joomla templates by a4joomla