Dissenyant un Bosc d'Aliments

Als boscos ningú els llaura el terra; ningú proporciona adobs a les seves plantes; ni les "protegeix" amb herbicides, fungicides, insecticides;

ningú hi estableix associacions estudiades, ni rotacions de manual; ningú els rega; ningú, en fi, els conrea.

I vet aquí que, no obstant això, els boscos produeixen una gran quantitat de biomassa, any rere any, sense aturador.

Com podem reproduir les virtuds del bosc però creant un sistema a la nostra mida?

Per donar resposta a aquesta qüestió, és com es crea el concepte del 'bosc alimentari', 'bosc dissenyat' o, com és conegut en anglès,

'forest garden': una plantació que combina arbres, arbustos, herbàcies, plantes a diverses alçades, a més de bolets i fauna silvestre o domèstica.

Tot un sistema complex i que tendeix a autoequilibrar-se, concebut per proporcionar-nos aliments variats, a més de molts altres productes útils

per a nosaltres (fibres, medicines, material de construcció, llenya...).


 

DISSENYANT UN BOSC D'ALIMENTS

8a ed. Dissabte 28 d'abril de 10h a 19h i diumenge 29 d'abril de 10h a 14h, curs intensiu.

Preu: 75 €

Reserva la teva plaça Regala els Cursos

- No et van bé aquestes dates? Apunta't a la llista per al proper curs

 

AQUEST CURS JA L'HAN FET: 75 PERSONES

 

Observa, palpa i practica en un bosc comestible a Cardedeu

Conèixer tots aquests elements, saber quines plantes es poden adaptar al nostre clima i combinar-ho tot mitjançant un bon disseny no és cosa fàcil. Tanmateix amb unes quantes tècniques i coneixements claus podem crear un espai ple de bellesa i d'abundància. Durant el curs aprendrem tot això i, el que és molt important, ho podrem veure, palpar, experimentar, en el context d'un veritable 'bosc alimentari', que, tot i que incipient, va prenent forma i donant els seus primers fruits.

 

Temes que seran tractats durant el curs:

  • - Rol dels arbres en el paisatge i el clima. Com funciona un bosc. Interès dels sistemes perennes.
  • - Bases de Permacultura i Agricultura Natural relacionades amb el 'bosc alimentari'.
  • - Tipus i funcions de les plantes en un Bosc Alimentari.
  • - Els diversos estrats i exemples de plantes que els poden constituir.
  • - Per on començar.
  • - Teoria i pràctica de disseny.
  • - Preparació del terreny i plantació.
  • - Manteniment.
  • - Irrigació o 'bosc alimentari' de secà?
  • - Coberta viva. Mulch.
  • - Plantes perennes, plurianuals, vivaces. Plantes anuals que s'autosembren.
  • - Necessitats i condicions requerides pels arbres fruiters.
  • - Com triar les espècies.
  • - Varietats antigues de fruiters.
  • - Arbres fruiters menys coneguts.
  • - Arbustos fruiters: gerds, groselles i altres.
  • - Hortalisses perennes
  • - Propagació de plantes.
  • - D'on treure llavors. D'on treure plantes

PROGRAMA 2018


 

 

BOSC D'ALIMENTS implementació i manteniment.

1a ed. Dissabte 2 de juny de 10 a 14h i de 15:30 a 18h.

Preu: 50 €, dirigit persones que ja han fet el curs de «Dissenyant un bosc d’aliments» i que volen saber-ne més o passar a la pràctica.

Reserva la teva plaça Regala els Cursos

- No et van bé aquestes dates? Apunta't a la llista per al proper curs

Ja teniu clar que creareu un bosc d’aliments i ja l’heu dissenyat fins al darrer detall. Ara és moment de passar a l’acció: aconseguir llavors i plantes, assenyalar on va cada arbre i plantar-lo, crear camins, bassetes, rocalles, closos...

Sabem que en un bosc d’aliments l’evolució esperada és la d’anar reduint la quantitat de feina i anar incrementant la collita. Amb tot, hi ha algunes tasques essencials que s’han d’anar fent per tenir un verger sa, abundant i bonic: petites intervencions per equilibrar les poblacions de flora i de fauna, encoixinats, podes, sembres, etc.

Aquest curs pretén dotar-vos de les estratègies i coneixements concrets i pràctics per tal de gestionar el vostre bosc d’aliments, des de la seva plantació fins al seu manteniment regular.

 

Temes que seran tractats durant el curs:

 

- Calendaris de plantació i de manteniment

- Com preparar el terreny

- Com crear camins

- Sembres i plantacions preparatòries

- Com plantar arbres i arbustos

- Com fer altres plantacions

- Com afavorir la fauna auxiliar

- Creació d’infrastructures diverses: bassetes, pèrgoles, rocalles, espiral d’aromàtiques

- Creació de bancals

- On aconseguir el material vegetal inicial (llavors, plantes, etc.)

- Eines necessàries

- Manteniment dels arbres i arbustos: podes, tractaments, propagació...

- Manteniment dels altres estrats: desherbat selectiu, «chop and drop», propagació...

- Coberta vegetal: sembres i segues

- Encoixinament

- Collites i conservació de productes

- Manteniment de camins, espais de reunió i marges   

 
PROGRAMA 2018
 

Curs a càrrec de:

La Gisela i en Mark van crear el projecte permacultural Phoenicurus a Cardedeu fa 7 anys.

Hi conreen hortalisses amb tècniques d'Agricultura Natural - basades en la mínima intervenció i el no remogut de la terra. Igualment, estan desenvolupant un verger ("bosc comestible"), un sistema agrícola més perenne, divers i resilient.

Durant tres anys han estat els productors d'hortalisses de temporada per a la cooperativa “Cardedeu Autosuficient”. Tots dos són Dissenyadors de Permacultura titulats, tenen amplis coneixements d'Agricultura Natural, i experiència internacional a traves de voluntariat i participació en projectes europeus. També formen part de Llavors Orientals i de Permacultura Barcelona.

 
 
 
 
 
 
 
 
Escola d'Autosuficiència & Ecorestaurant - Carrer Lluis llibre 29, de Cardedeu, Catalunya - tel: 627333829
Joomla templates by a4joomla